Den ensomme sorgen

Det bruser i ørene av en voldsom stillhet. En stillhet du ikke deler med noen andre. Du skjønner at de prater til deg. Ser at de sier noe. Men i din bevissthet finnes bare en ting. I ditt liv er du bare hun som akkurat var gravid. Nå er du hun som spontanaborterte.

Kanskje har du ikke fortalt noen om den lille gleden som vokste inne i det mørke dypet. Kanskje har dere lekt med tanken om at bare dere to vet. Den lille hemmeligheten deres kjærlighet har skapt. Deres tosomhet har laget. Og nå er den borte. Og hvordan sørge over noe ingen andre har visst om? Hvor begynner man å fortelle, når historien nesten ikke rakk å begynne, men drømmene for lengst hadde fått vinger og fløyet av gårde med tankene deres.

Men mange bærer på samme historie. Så alt for mange kan dele sorgen din. For selv om det er du som har tapt, så kan mange kjenne på tapet ditt. Kjenne seg igjen. Kanskje så mange som 30% av alle svangerskap ender i en spontanabort. Og det rammer helt tilfeldig. Ingen skånes. Hverken kongehus eller undersåtter. Ikke de rike og ikke de fattige.

Årsaker til spontanabort

Det forskes lite på hvorfor noen svangerskap ender i spontanabort, men mye tyder på at det skyldes genetiske problemer som hindrer barnet i å utvikle seg normalt. Dog er det noen ting som ser ut til å øke risikoen for spontanabort:

  • Høy alder
  • Forandringer i livmoren (uvanlig kort eller svak livmorhals, muskelknuter i livmoren)
  • Kroniske sykdommer
  • Koaguleringsforstyrrelser
  • Fedme
  • To eller flere tidligere spontanaborter

(Kilde. www.helsenorge.no [https://helsenorge.no/gravid/spontanabort])

Men uansett hva årsaken er, så er det ikke din feil. En spontanabort rammer spontant – og hjerterått.

Veien videre

Så hvor går dere nå? Kan man prøve å stilne sorgen og lage et nytt barn med en gang? Kan det skje igjen? Må man dra til legen eller legges inn på sykehus?

Vi anbefaler at du oppsøker fastlegen din eller en gynekolog. Både for å snakke med noen og for å forsikre deg om at alt er bra med deg etter det som har skjedd. Vi møter mange som går gjennom det samme som du og dere gjør nå. Vi vet hvor vanskelig dette er. Hvor usikker veien videre kan virke.

Vi vet hvor vanlig dette er, men vi vet også at det ikke hjelper dere noe som helst akkurat nå.

Snakk med noen dere stoler på og ta gjerne kontakt med oss. Vi har spesialister på fertilitet og kan være deres støtte på veien videre mot drømmen om barn. Drømmen som nok en gang skal få vinger og ta dere med på tidenes reise.