Senebetennelse

Har du noen gang hatt senebetennelse vet du hvor vondt det kan gjøre, og ikke minst hvor vanskelig det er å bli kvitt. Det er viktig med god hjelp fra lege og eventuelt fysioterapeut.

Har du senebetennelse?

Når man tenker på betennelser så tenker man gjerne på betennelser som vi får av bakterier eller virus. Senebetennelse er kroppens måte å gi beskjed om at du har overbelastet en muskelgruppe eller at du har skadet muskelen på et eller annet vis. Det skilles mellom to typer senebetennelse og det er den akutte senebetennelsen og den kroniske senebetennelsen. Akutt senebetennelse oppstår gjerne når man har overbelastet muskulatur på en måte man normalt ikke pleier og muskulaturen får en betennelse. Den kroniske senebetennelsen kommer som resultat av langvarig belastning og repeterende atferd som gir en slags belastningskade som tar form som betennelse.

De vanligste senebetennelsene

I dagens samfunn er det mange av oss som jobber med PC, laptop eller nettbrett. Vi går også stadig med mobilen i hånde og bruker tastetommelen hurtig og effektivt. Denne stadige bruken kan føre til belastninger på senene som er rundt våre store ledd, og dermed kan det gi en form for senebetennelse. Mest vanlig er det nok å få senebetennelse i håndleddet hvilket ofte knyttes til mye bruk av mus når de jobber ved datamaskinen på jobb, og det ikke er ergonomisk tilpasset.

Senebetennelse i albuen kalles også tennisalbue eller golfalbue, og det er fordi dette er to typer sport som typisk kan gi denne formen for senebetennelse. Men igjen handler det også om mennesker som jobber med repeterende oppgaver og da gjerne veldig monotone bevegelser. Man gjør det samme igjen og igjen, bruker dermed samme muskulaturen hele tiden og får til slutt epikondylitt som det også kalles. Det kan skje snekkere, malere eller de som sitter og jobber med datamaskinen hele dagen og gjør det samme hele tiden.

Det samme som gjelder senebetennelse i håndledd og albue, gjelder også senebetennelse i skulderen. Det mange som faktisk opplever at senebetennelsen kan strekke seg fra skulder og ned til håndledd. Men vi kan også få senebetennelse i ankler, hofter, kneledd og andre muskler man belaster for mye. Senebetennelser er veldig vanskelige å fli frisk av, og det er derfor veldig viktig at man tenker forebyggende om man vet at man kan få det. Har man for eksempel hatt det en gang før, vet man at sjansen er til stede og da er det viktig å ta grep så det ikke skjer igjen. I verste fall kan nemlig en senebetennelse vare i mange måneder, og det kan gå ut over evnen til å utføre jobben slik at man sykemeldes.

Forebygging og behandling

Får du senebetennelse, så samarbeid gjerne med legen din og finn en god fysioterapeut og et behandlingsopplegg. Det finnes for eksempel medisiner som har både smertestillende og betennelsesdempende effekt, som kan være effektive. Det kan gis medisiner som du kan ta når smertene er som verst, eller du kan ta en kur med depotabletter som sakte slipper ut virkestoffene i kroppen.

Men hva kan en fysioterapeut gjøre tenker du vel da? En fysioterapeut kan være med deg å se på din hverdag og arbeidsplass for å se om det er noe som kan gjøres der for å forebygge senebetennelse. På en arbeidsplass for eksempel er det snakk om å ha en god og ergonomisk tilpasset pult og stol om du sitter mye der og jobber. Det kan være aktuelt med hjelpemiddel som puter av gele som legges ved mus og tastatur slik at du ikke overanstrenger håndledd og albuer ved en lite gunstig måte å skrive og bruke mus på. Husk å ta pauser når du jobber, å lite som 5 minutter hver time er veldig forebyggende. Forsøk også å ha litt variert aktivitet.

Når dere har gått gjennom de forskjellige steder og oppgaver du befatter deg med hver dag, handler det om å lære deg å styrke muskulaturen riktig. Du bør for eksempel være i fysisk aktivitet tre ganger i uka, og da minst 30 minutt. Fysioterapeuten vil lære deg å trene riktig slik at du unngår belastninger og skader. Fysioterapeutene settet opp et program for hvordan og hva du bør trene for å unngå å få senebetennelse. Det bør være forskjellige typer trening slik at du ikke belaster samme musklene hele tiden. For eksempel kan et program bestå av en dag der du sykler en gitt avstand, en dag der du svømmer bryst i et visst antall meter eller at du følger et styrkeprogram satt opp av fysioterapeuten.

Kontakt oss

Har du eller lurer du på om du har senebetennelse? Trenger du en time med fysioterapi? Vi ønsker å hjelpe deg på best mulig måte når du trenger hjelp. Bestill en time hos oss på Byporten Legesenter i dag!