Kløe i underlivet

Mange kvinner opplever i perioder å bli svært plaget av kløe i underlivet og dette kan ha flere årsaker.

Plages du av kløe i underlivet?

De fleste kvinner vet hva det vil si å klø i underlivet. Enten de har vært på stranda og gått for lenge i badetøy eller de har vært så uheldige å få en kjønnssykdom. Det gjør gjerne at man ikke orker eller har lyst å være så veldig intime med partneren ettersom det rett og slett kan bli ubehagelig eller rett og slett vondt. Hvor lenge kløen varer, er forskjellig fra person til person og avhengig av hva som er årsakene selvsagt.

Hva kan årsaken være?

For mange går det bort av seg selv, kanskje i løpet av så lite som 24 timer. Men for andre så varer det lengre, og plagsomheten øker og gradvis etterhvert som tiden går. Opplever man at det går lang tid uten bedring kan det være lurt å ta en tur til legen din for en gynekologisk undersøkelse.

Legen din vil gi deg en undersøkelse og ta prøver for å finne ut hva som er årsaken. I noen tilfeller kan det være nødvendig å sjekke for andre sykdommer enn de som er sentrert i underlivet også. Har man for eksempel ofte sopp i underlivet kan dette være et tegn på diabetes. Ettersom det kan være en hudlidelse vil gjerne legen se på huden andre steder på kroppen også. Er det mistanker om allergi kan man ta prikktest for å se om man reagerer på ting som medisiner, materialer eller for eksempel deodoranten eller parfymen.

Årsakene til kløe i underlivet kan være så mangt, og de fleste er generelt sett ufarlige. I veldig sjeldne tilfeller kan det være snakk om hudkreft, men dette er såpass sjeldent at man trenger ikke nødvendigvis bekymre seg for det. Det som er mer vanlig er at man får irritasjon og kontakteksem fordi man enten vasker seg for mye eller for hardt nedentil. Eller man har friksjon og for stramme klær som gjør at det blir varmt og fuktig.

Når vi snakker om fukt og varme så er en annen mulig diagnose sopp i underlivet som gjerne kommer av melkesyrebakterier eller sopp som candida, gardernella eller trichomonas. Dette er noe mange kvinner opplever i løpet av livet, gjerne i forbindelse med antibiotikakurer eller opphold i varme strøk hvor man mer eller mindre bor i badetøyet.

I noen tilfeller kan det også være snakk om skjedekatarr eller bakteriell vaginose som det også heter. I praksis er dette en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden, og det kan gjerne oppstå når man for eksempel har byttet partner eller bytter partnere ofte. Som regel forsvinner infeksjonen helt av seg selv, men i noen tilfeller kan det være nødvendig å ta en antibiotika kur for å bli kvitt den. Er du gravid er det viktig å følge med på dette ettersom skjedekatarr kan gi komplikasjoner under svangerskapet.

Finnes det behandling?

Det er mye du selv kan gjøre for å forebygge at det skal klø i underlivet. Først og fremst kan det være greit å se på intimhygienen din, er det slik at du vasker deg ofte, kanskje litt for røft og med såper? Da kan det være noen bedringer i rutinene her kan hjelpe. Og uansett hvor mye du klør, unngå å klø eller klore tilbake, det gjør det bare verre. Når du har mensen bør du være nøye med bruken av tampong og sørg for at du skifter bind ofte. Unngå klær som er stramme og tette som for eksempel nylonstrømper og stramme dongeribukser og skjørt. Bruk stoffer som puster tett på kroppen, slik at du får luftet litt og det ikke blir så klamt.

Går du til legen så vil du få behandling rettet mot det som er årsaken enten det nå er diabetes, skjedekatarr eller rett og slett bare sopp. For mange kvinner kan det være litt skamfullt å ha fått sopp så det er kanskje ikke noe man snakker med folk om sånn helt uten videre, men det er faktisk mange gode råd der ute om man oppsøker hjelp. Det er kanskje også plager som kvinner velger å overse så lenge som mulig fordi det innebærer et besøk hos gynekolog. Men det kan spare deg som kvinne og din partner for mye pes om du bare tar undersøkelsen og finner årsakene.