Reisevaksine i Oslo – Kort ventetid

vaksinasjonsheader

Vi har reisevaksine for barn, voksne og familier. På time for reisevaksinering gir vi veiledning og råd om hvilke vaksiner du eller dere trenger. På bakgrunn av dette setter vi de reisevaksinene som passer.

Anbefalinger for reisevaksinering

De fleste reisevaksiner er frivillige, men til enkelte reisemål er det obligatorisk å ta gulfebervaksinen og meningokokkvaksine senest 10 dager før innreise.

Vaksinering er avhengig av blant annet:

  • hvor du skal reise
  • reisens varighet
  • din helsetilstand
  • alder
  • situasjonen på stedet du skal reise til
  • tidligere vaksiner du har tatt (husk å ta med ditt vaksinekort til timen)

Ting man bør tenke over før/etter vaksinasjon:

  • Reisevaksine bør settes i god tid, helst 3-4 uker før avreise. Jo tidligere jo bedre, men om man er sent ute er det uansett alltid best å vaksinere seg enn å ikke gjøre det, de fleste vaksiner har likevel effekt selv om de settes sent.
  • Få oversikt over hvilke vaksiner du har tatt tidligere. Videre vaksinering avhenger av hvilke vaksiner man har fått tidligere og hvilket reisemål man skal til, lengde og type reise er også avgjørende.
  • Etter injeksjonene av reisevaksine må man vente i minst 20 min før man kan forlate legesenteret, dette for å være sikker på at man ikke får en allergisk reaksjon på vaksinene som er satt og for at man er i nærheten av medisinsk hjelp om det skulle oppstå en reaksjon. De fleste tåler vaksiner veldig godt og det er ofte uproblematisk.
  • Mange av reisevaksinene er vaksiner man må ta i flere omganger. Vaksineintervall og hvor mange doser man trenger før man er fullvaksinert varierer. Noen vaksiner varer i 10 år etter en dose og andre må tas to «“ tre omganger og varighet varierer fra 3 «“ 5 «“ 10 – 20 år.

Sjekk hvilke reisevaksine som er anbefalt ditt reisemål her.

reisevaksine_byporten_tannlege_01

Genrelle råd for utenlandsreise:

    • Ikke drikk springvann, vær forsiktig med isbiter osv.
    • Vær forsiktig med å kjøpe vann/mat/frukt fra selgere på gaten eller på stranden. Spis helst kokt eller stekt mat, vær forsiktig med gatevognmat. Unngå rå mat. Spesielt kjøtt/fisk/skalldyr/salater, spis kun frukt med skall.
    • Husk god håndhygiene, ta med deg desinfeksjonvæske/våtservietter.
    • Ha alltid med plaster/bandasje/rensevann/desinfeksjon. Rens sår og rifter så raskt som mulig, bakterier trives godt i fuktig og varm luft, så infeksjonsfaren er større i varme/tropiske strøk. Kontakt lege ved alle typer bitt/infiserte sår.
    • Mygg: Beskytt deg mot myggstikk. Bruk myggspray som inneholder DEET hele døgnet og bruk impregnert myggnett om natten. I malariaområder anbefales malariaprofylakse. Denguemygg kan stikke hele dagen, mens Malariamyggen er mest aktiv kveld/natt. Tse-tse-fluen som kan gi sovesyke blir ikke avskrekket av myggspray, for å bekytte seg mot denne er det kun dekkende klær som gjelder. Den tiltrekkes av mørke farger, så om man er i områder hvor denne lever er det å anbefale å bruke lyse klær, evnt kakifargede klær. (derfor kaki er populært på safariturer)
    • Ved sykdom og behov for lege bør man oppsøke klinikker/sykehus som behandler vestlige pasienter. Standard på sykehus/klinikker varierer veldig, vær oppmerksom og ta gjerne kontakt med forsikringsselskapet ditt for å få råd om hvor du skal henvende deg og hvilke steder de anbefaler. Ved diarè/oppkast er det viktig å få i deg mye væske for å unngå dehydrering.
    • Unngå bading i elver og innsjøer i Afrika/India da det kan være mye parasitter i disse områdene.
    • Husk reiseforsikring!

Vaksineoversikt reisevaksine:

Klikk på det området du ønsker mer informasjon om

Om du skal besøke et afrikansk land, bør du være oppdatert med følgende grunnvaksiner:»¨Difteri/ stivkrampe/ kikhoste og polio, samt MMR som består av meslinger, kusma og røde hunder.»¨Andre aktuelle vaksiner for reisende til Afrika kan være:»¨Hepatitt-A og hepatitt-B, gulfeber, tyfoidvaksine og kolera. En sjelden gang kan det være viktig å beskytte seg mot hjernehinnebetennelse og rabies.»¨Det er også viktig å beskytte seg mot malaria om du skal besøke et land med malaria.»¨Hvilken type vaksine du bør ta er avhengig av type tur, varighet og hvilket land du skal besøke.

Hvilke reisevaksine som anbefales avhenger i stor grad av hvilket land du skal besøke, hvor lenge du skal være der, type tur du skal på, hvordan du skal bo og hva du skal gjøre.»¨Du bør være oppdatert på grunnvaksinene DPT/ Polio i løpet av de siste 10 årene.»¨Andre aktuelle vaksiner kan være: «¨Hepatitt A og B, Tyfoidvaksine, Koleravaksine og Japansk encephalitt. I sjeldne tilfeller kan det være aktuelt med Men ACWY og Rabies.»¨Om du skal oppholde deg i landet i lang tid, bør du sjekke om du er beskyttet mot tuberkulose.

Om du skal besøke et land i Karibien, bør du være oppdatert på DTP/ Polio.»¨Det er også anbefalt å vaksinere seg mot Hepatitt A.

Hvilke reisevaksine som anbefales avhenger i stor grad av hvilket land du skal besøke, hvor lenge du skal være der, type tur du skal på, hvordan du skal bo og hva du skal gjøre.»¨Du bør være oppdatert på grunnvaksinene DPT/ Polio i løpet av de siste 10 årene.»¨Andre aktuelle vaksiner er Hepatitt A og Hepatitt B, Tyfoidvaksine og Koleravaksine.»¨Det kan være aktuelt med malariaprofylakse i enkelte områder i noen land.

Det er anbefalt å være grunnvaksinert på DTP/ Polio. For enkelte land som Tyrkia og Kroatia kan det være aktuelt å vaksinere seg mot Hepatitt A. Om du planlegger tur med spebarn, kan du vaksinere barnet ditt mot Rotavirus. Første dose bør settes rundt 3 mnd alder.»¨Skal du studere i Europa? Enkelte studier krever spesielle vaksiner.

Det er anbefalt å være grunnvaksinert på DTP/ Polio. Andre aktuelle vaksiner er Hepatitt A, Hepatitt B og Kolera. «¨Skal du på pilgrimsreiser til Mekka, er det påkrevet med Men ACWY vaksine. Om du skal oppholde deg i lengre tid, kan det være aktuelt å vaksinere seg mot Kolera og Tyfoidfeber.

Det kreves ingen spesielle vaksiner for ferie til Nord-Amerika. Derimot anbefales alle å være grunnvaksinert på DTP/ Polio. «¨Skal du studere? Det er ulike krav til vaksinering i forhold til hvilken stat/ skole du skal studere ved. Det er vanlig å få tilsendt et skjema der de aktuelle vaksiner blir anbefalt. Aktuelle vaksiner kan være Hepatitt B (evt Hepatitt A), Varicella (vannkoppevaksine), Kikhoste og Meningokokk.

Hvilke reisevaksine som anbefales avhenger i stor grad av hvilket land du skal besøke, hvor lenge du skal være der, type tur du skal på, hvordan du skal bo og hva du skal gjøre. Aktuelle vaksiner kan være Hepatitt A og Hepatitt B, Gulfeber (krav for å komme inn i enkelte land)/ evt for å være beskyttet der smitten forekommer. Det kan også være aktuelt å beskytte seg mot Tyfoidfeber og Kolera. I enkelte land og områder kan det være viktig å beskytte seg mot Malaria.

Priser finner du her.

Vi ønsker å hjelpe deg på best mulig måte når du trenger reisevaksine. Velkommen til oss på Byporten Legesenter.