Angst

Lurer du på om du har angst, eller om du bare er bekymret?

Symptomer på angst

Angst som sykdomsbilde kan inneholde mange forskjellige symptomer både fysiske og psykiske. De som lever med angst beskriver det gjerne som å være konstant bekymret og føle en indre uro og rastløshet som de liksom ikke blir kvitt og ikke vet årsakene til. For andre kommer det som episoder i hverdagen, gjerne knyttet til bestemte ting eller situasjoner. Dette fører igjen til at mange utvikler det som kalles for unnvikelsesatferd, der man rett og sett velger å unngå de tingene som trigger angsten, ubevisst eller helt bevisst. Unnvikelsesatferden er med å holde liv i angsten og det er også den som skaper problemer i hverdagen for de som har problemer med angst.

Fysiske symptomer

De fysiske symptomene er mange og varierer fra person til person. Går man veldig lenge med angst kan man for eksempel utvikle muskelspenninger som gjerne setter seg i nakke eller korsrygg og gjør disse områdene vonde og betente. Det betyr at du kan få smerter i disse områdene og gjerne også i skuldre, nakke og hode.

Mange opplever også at det blir vanskelig å sove. De timene eller minuttene fra du legger deg til søvnen inntrer kan være preget av masse uro og bekymringer. Det gjør det veldig vanskelig å sovne fordi man får ikke skrudd av hodet slik at man får slappet av nok til å sovne. Når man så sovner kan det være at man våkner mange ganger i løpet av natten, våkner veldig tidlig om morgenen og rett og slett har problemer med å sovne igjen. Dette gjør at man gjerne er unormalt trøtt i hverdagen og det blir problemer med konsentrasjonsvansker, irritabilitet og mer uro. Når man ikke får nok søvn har man ikke samme motstandskraften til å slåss imot uroen i hverdagen, derfor er søvn alfa og omega. Andre fysiske symptomer kan være kvalme, nummenhet i hender og føtter, pustevansker og problemer med å svelge, skjelvinger og rykninger, unormalt mye svette, svimmelhet og hjertebank.

Når bør du kontakte lege?

Hovedregelen her ser ut til å være at man kontakter lege eller psykolog når angsten gir deg problemer med å fungere i dagliglivet. Om du opplever flere av symptomene som er beskrevet ovenfor, så er det stor sjanse for at du har en angstlidelse som du kan trenge hjelp til. Jo før du tar kontakt med psykolog og får veiledning og råd, jo større sjanse er det for at du får bukt med angsten før den får forplantet seg negativt i hverdagen din.

Du og din psykolog vil sammen finne frem til det behandlingstilbudet som passer best for deg slik at du får den hjelpen du trenger. Det finnes hjelp å få både i det offentlige og i det private markedet. I det offentlige vil du nok oppleve at det tar tid å få hjelpen på grunn av ventelister. Men går du privat får du time på dagen og får kommet i gang med behandling kjapt.

Lurer du på om du har angst? Vi ønsker å hjelpe deg på best mulig måte når du trenger hjelp. Velkommen til vår psykologByporten Legesenter.