Er du mer tørst og drikker mer enn vanlig? Går du oftere på do? Føler du deg mer trøtt enn vanlig? Da kan det være at du har diabetes type 2.
Symptomer på diabetes type 2
Symptomene på diabetes type 2 kommer gjerne snikende, og derfor går mange lenge før de i det hele tatt får diagnosen. Symptomene er litt diffuse i starten og siden de gradvis blir sterkere så er det ikke så lett for pasienten alltid å skjønne at han er syk. Symptomene kan også være symptomer på andre lidelser og sykdommer. Derfor er det viktig å komme seg til en lege når man skjønner at det er noe som ikke stemmer helt med kroppen.
Snikende symptomer
For mange begynner det med at man gradvis drikker mer og gjerne må mer på to, ting som de fleste av oss ikke akkurat tenker over. Man kan bli sløv og trøtt, såpass at det blir vanskelig å henge med i hverdagen. Noe som er veldig lett å attribuere til for eksempel stress på jobb eller for hektisk timeplan. Men faktum er at kroppen ikke har nok insulin til å få sukkeret inn i cellene gjør at muskler og organer mister energi og du føler deg trøtt og sliten. Da tar kroppen energien der den finner det, nemlig muskler og fettlag slik at den får nok energi til å holde deg gående, men ikke mer.
Det høye blodsukkeret kan også vise på andre vis, som for eksempel gjennom økte soppinfeksjoner i skritt eller andre steder på kroppen. Der kan faktisk kløe og svie i skrittet være et symptom på diabetes type 2. Mange opplever også å få hyppige infeksjoner ettersom det høye blodsukkeret gjør det vanskelig å motstå de infeksjoner som angriper kroppen. Sår vil gjerne også bruke veldig lang tid på å hele. For noen er også uklart syn et symptom ettersom mangelen på væske gjør at øyelinsen blir mindre fuktig.
Utredning og behandling?
Uansett om du mistenker diabetes type 2 eller ikke, bør du ta en sjekk en gang i året når du tar helsesjekk hos legen. Spesielt om du har andre i familien med diabetes eller om du er i risikogruppene. Skulle du mistenke at du har diabetes type 2 så bør du kontakte legen din og be om utredning for det. Det hele er veldig enkelt, sammen går dere gjennom eventuelle symptomer og det blir tatt noen blodprøver slik at dere kan se hvordan insulinet virker i kroppen. Hvis det er slik at du har høyt langtidsblodsukker og ditt fastende blodsukker er høyt, kan du få diagnosen diabetes type 2.
Når legen har kommet frem til diagnosen må dere sammen jobbe for å få blodsukkeret ditt ned på et sunt nivå. I noen tilfeller holder det med mosjon og kosthold, men noen har også behov for medisiner som for eksempel metformin, victoza eller en form for insulin i tillegg. Det viktigste er å få stabilisert blodsukkeret ditt slik at du ikke risikerer å gjøre ubotelig skade på kroppens organer.
Mistenker du at du har diabetes type 2?