Kreft i endetarm eller tykktarm

Mange opplever at folk som står dem nære får kreft, gjerne i endetarm eller tykktarm. Noen har symptomer som de tror kanskje er kreft, og trenger informasjon om hva man skal se etter når man googler symptomer. Vi gir deg en lett oversikt over symptomer på kreft i endetarm eller tykktarm.

Bekymret for om du har kreft i endetarm eller tykktarm?

Sitter du og leser dette så er sjansen stor for at du har googlet nettopp kreft i endetarm eller tykktarm, og at du kanskje er litt bekymret for deg selv eller noen som står deg nær. Du har kanskje sett på en mor eller en far som har blitt stadig dårligere, som stadig går på do, ser ut til å miste krefter og stadig klager over mageproblemer. Det å google symptomer er en fin ting man kan gjøre, men dessverre er det også mange som glemmer et par ting når de gjør dette. Symptomene man opplever skal ses i sammenheng, og man skal se på gradene av symptomene. Man skal også være bevisst på at symptomene kan bety mange ting, og er man bekymret bør man gå og teste seg.

Selve symptomene

Det er en god del forskjellige symptomer knyttet til kreft i tykktarm og endetarm. Du har de som går direkte på tykktarmen og endetarmen, som for eksempel blod i avføringen eller slimete avføring. Endringer i avføring og følelsen av at man ikke får ut alt avføringen er også helt vanlige symptomer. Men det er også en del følgesymptomer som kommer som følge av at kroppen ikke får tatt opp næringsstoffene som den trenger. Det fører til at man gjerne opplever å gå ned i vekt eller at man er mer slapp og trøtt en vanlig.

Det er også forskjell på symptomer i forhold til hvor i tarmen svulsten sitter. De som er på høyre siden er vanskeligere å diagnostisere eller bli klar over, ettersom de gir symptomer som kan forveksles med andre sykdommer, man opplever gjerne anemi, liten matlyst, feber, vekttap og slapphet. Ellers er vanlige symptomer her at man gjerne får stor mage uten at man har gått ned i vekt, ettersom man gjerne får mye luft i magen og avføringen ikke kommer gjennom systemet. Det kan være en del kvalme og oppkast som varer over lengre tid. Det blir gjerne også endringer i avføringens konsistens og tykkelse, det er for eksempel vanlig at den blir smalere.

Diagnose og behandling

Dette er diagnoser som det er vanskelig for vanlige leger å oppdage, men de har sine undersøkelser som de kan gjøre. Blant annet vil de kjenne på magen etter knuter og svulster for å se om de er lette å oppdage. Så vil legen kjenne opp i endetarmen for å se om du har noen svulster eller noe annet der som kan forårsake symptomene dine. Det vil også bli tatt en avføringsprøve for å sikre at det ikke er blod i avføringen din. Du vil også få informasjon om og utstyr til å ta tester av egen avføring hjemme i tilfelle svulsten ikke blør akkurat når du er hos legen. Er det mistanker om at det faktisk er kreft i endetarm eller tykktarm kan det være nødvendig med en koloskopi hvor det føres en bevegelig slange med kamera og klype til å ta vevsprøver med, inn i endetarmsåpningen. I noen tilfeller kan man ta røntgen ved hjelp av kontrastvæske, men da får man altså ikke tatt prøver om det er noe som ser mistenkelig ut.

Behandlingen som er aktuell varierer med svulsten størrelse og hvor den er plassert, men som oftest er det kirurgi som er det beste alternativet, da gjerne kikkhullskirurgi som det tar kortere tid å komme seg fra. Men dette har vært en vanskelig form for kreft å behandle og det er i dag vanlig at behandling bestemmes av et team satt sammen av bildediagnostikere, kreftleger, patologer og kirurger. Det er utarbeidet prosedyrer når det kommer til valg av behandlingsmetoder for å sikre at man får beste behandlingen i henhold til situasjonen.