Senebetennelse

Lurer du på om du har senebetennelse? Vi gir deg noen enkle råd om hvilke symptomer du skal se etter og hva du bør gjøre.

Har du senebetennelse?

Har du fått senebetennelse er det nok liten tvil om at du kjenner deg igjen i symptomene og at du nok har hatt og har ganske vondt. Symptomene kommer enten snikende, eller slår til med full styrke om det dreier seg om akutt senebetennelse.

Hva er dine symptomer?

Uansett hvor i kroppen du får senebetennelsen, om det er i ankler, knær, hofter, albuer, skuldre eller håndledd, er symptomene de samme. I starten vil du merke at du har øm muskulatur rundt det aktuelle leddet. Er det for eksempel snakk om albuen, vil du kjenne en ømhet i området rundt og det kan ifølge Helsenorge kjennes som en pose med potetmel rundt leddet.

Så vil de andre symptomene komme gradvis, eller kjapt om det er mer akutt senebetennelse. Du vil for eksempel merke at du hovner opp rundt leddet og den irriterte senen, slik at det leddet virker større. Du kan også oppleve at huden blir rød og varm, og at du får nedsatt bevegelighet i leddet. Men det verste er smertene som gjerne følger. Smertene kommer gjerne når du er aktiv med leddet hvor betennelsen sitter. Det er en vedvarende ulming som ligger der og plager og den øker i styrke. Fra først å bare komme når du anstrenger leddet, til å komme når du hviler eller sover også.

Tenk forebyggende

Det er viktig at du er obs på symptomene, og at du begynner å tenke forebyggende med en gang du merker dem. Tenk over hva årsaken til senebetennelsen kan være. Har du for eksempel nettopp overanstrengt muskelen mer enn du har pleid, kanskje ved å løfte noe veldig tungt? Siter du veldig dårlig når du jobber? Det kan være mange årsaker til at du har fått senebetennelsen, men det å bli bevist hva årsaken er, hjelper deg å finne ut hva det er du må endre for å unngå mer senebetennelse.

Om du ikke helt klarer å plassere årsaken selv, eller det går over en måned uten at det er noen bedring i symptomene, så bør du kontakte lege for å få behandling. I utgangspunktet bør du gjerne kontakte lege allerede når symptomene har meldt seg, slik at du kan få eventuelle smertelindrende medisiner og timer hos fysioterapeut.

Finnes det behandling?

Jada, det finnes behandling men er det medisiner kan det være du må stå på dem over lengre tid ettersom senebetennelse er utrolig seigt og forsvinner ikke av seg selv med det første. Har du for eksempel fått akutt senebetennelse så er det hvile av det betente området som gjelder. Det er også mulig å benytte betennelsesdempende tabletter eller kortisoninjeksjoner. Den langvarige senebetennelsen har latt seg best behandle med det som kalles eksentrisk styrketrening hvor muskler og sener blir strukket og styrket på samme tid. Men det viktige her er å bruke legen din aktivt, samt få timer hos en god fysioterapeut.

Vi har gode fysioterapeuter hos Praxisklinikkene som kan hjelpe deg. Les mer om vår fysioterapi her.