Symptomer på ømme muskler

Hva er egentlig symptomene på ømme muskler?

Den enkleste måten å finne ut om man har ømme muskler eller rett og slett smerter i muskulaturen er å se hvordan kroppen reagerer når du gjør ting. Er det slik at du for eksempel får akutte smerter i skulderen når du beveger den på en bestemt måte? Eller verker du i ryggen når du bøyer deg fremover eller snur deg til siden, så kan du ha ømme muskler eller i verste fall smerter i musklene.

Symptom eller sykdom?

Ømme muskler i seg selv kan også være symptomer på underliggende lidelser som for eksempel fibromyalgi eller influensa men som regel handler det om overbelastning av muskelen. Det kan for eksempel være at du driver med et flyttelass og løfter noe som er tyngre enn det du vanligvis løfter. Du bruker med andre ord annen muskulatur enn du bruker til vanlig og det betyr at du ender opp med en muskel som gjør vondt. Det kan oppleves som smerter, som ømhet slik at det gjør vondt å bevege den, stivhet og det kan gi nedsatt funksjonsevne og bevegelighet.

Men hva gjør du når du opplever denne formen for smerte og ømhet i musklene? Du skal ikke gjøre det som veldig mange velger å gjøre, nemlig å døyve dem med smertestillende. Joda, klart du kan gjøre det litt, men om det er slik at dette dukker opp igjen og igjen, så bør du faktisk ta kontakt med legen og få sjekke hva det er som ligger under disse smertene. Du og legen vil sammen se på din historikk og se om det er noe i din livsstil som kan gjøres for å endre ting slik at du ikke får de problemene med muskelsmerter og ømme muskler.

Utelukk andre lidelser først

Noen ganger er det sånn at man er nødt til å henvises videre til spesialisthelsetjenesten for å få tatt tester som kan vise hvorvidt det er noe mer alvorlig som er problemet. Da henviser legen til henholdsvis MR, røntgen eller andre tester han ser på som nødvendige. Så vil du henvises til den behandling som ses som hensiktsmessig for deg basert på dine symptomer. I de tilfeller hvor det er snakk om ømme og smertefulle muskler og ikke stort annet er en fysioterapeut absolutt å anbefale.

En fysioterapeut vil se på den informasjonen vedkommende har fått fra din lege, samt de prøveresultater som er relevante. Sammen med deg som pasient setter de opp et behandlingsopplegg som du kan klare å følge og som vil få tilbake livskvaliteten din. Det handler om å behandle symptomene men også om at de ikke skal komme tilbake, med andre ord lærer du som pasient å forebygge. Fysioterapeuten kan hjelpe deg å få styrket muskulaturen slik at det skal mer til før du opplever at musklene skaper problemer. Han kan hjelpe deg å sette opp treningsprogram som du kan utføre selv. Han kan gi deg tips om ergonomiske løsninger til jobb og hjemme, så du behandler kroppen bedre.

Fysioterapi

Trenger du en time med fysioterapi? Vi ønsker å hjelpe deg på best mulig måte når du trenger hjelp. Bestill en time hos oss på Byporten Legesenter i dag!