Gravid hos tannlegen – hva bør jeg tenke på?

Gravid hos tannlegen – hva bør jeg tenke på? Å gå gravid skaper mye trøbbel for kroppen. Man endrer mildt sagt form og figur, og inni kroppen skjer det store ting.

Et barn vokser, slimhinner lever sitt eget liv og formen varierer kanskje fra dag til dag.Også tannhelsen og munnhygienen din endrer seg radikalt. Ikke bare stikker de allerede nevnte slimhinnene litt kjepper i hjulene for de fleste, men også svangerskapskvalme kan skape en del trøbbel.

Om du kaster opp, om enn bare en gang i blant, så påvirker dette munnhulen din betraktelig og skaper et helt annet miljø for tenner og tannkjøtt enn det man vanligvis har. Når du kaster opp får du mykere tenner og emalje- eller syreskader er ganske vanlig å se etter et tøft første trimester. Det er derfor viktig å:

  • Ikke pusse tenner umiddelbart etter, selv om det er det eneste som frister.
  • Skylle med vann eller fluor ev. drikke melk.
  • En pastill eller tyggis er bedre enn tannpuss.

Det er heller ikke alltid like enkelt å få til tannpuss, og kanskje aller minst tanntråd, om man brekker seg av å bare tenke på å åpne kjøleskapsdøra – og hvert fall av å stikke noe inn i munnen! Tenk da at alt er bedre enn ingenting; dette varer jo tross alt ikke livet ut! Og selv om det føles som en dråpe i havet, så kan fluorskylling være redningen i denne tøffe perioden.

Hos oss i Praxisklinikkene jobber vi daglig med å trygge alle våre pasienter og vi er spesielt opptatt av de som kommer til oss med spesielle behov. Dersom du er gravid og har behov for en tannlegetime er det viktig at du informerer oss om barnet du venter og hvor langt du er på vei allerede når du bestiller time.

Myten om de «farlige» besøkene som gravid hos tannlegen

Den aller største myten rundt er at man ikke kan gå gravid hos tannlegen. For det kan du altså helt fint gjøre! Man kan til og med ta røntgenbilde og få bedøvelse, men – og dette er litt viktig; dersom du, som gravid, føler deg stressa eller utilpass av et tannlegebesøk, om du er mye kvalm eller har andre store plager – ja da kan du helt fint utsette det til barnet har kommet.

Årsaken til dette er at man ikke ønsker å påføre den gravide ytterligere stress. Ikke at det i seg selv er farlig for hverken mor eller barn, men det er helt unødvendig. De aller fleste har i dag såpass god tannhelse at det ikke skader å utsette den årlige kontrollen litt, og om du føler deg sterkere senere i svangerskapet, kan man heller ta det opp da.

Andre trimester er som regel å anbefale som en god periode å gå gravid til tannlegen, men husk å ta hensyn til deg selv og barnet ditt. Akkurat i disse månedene er det det aller viktigste!

Bestill time

Hos oss i Praxisklinikkene jobber vi daglig med å trygge alle våre pasienter og vi er spesielt opptatt av de som kommer til oss med spesielle behov. Dersom du er gravid hos tannlegen er det viktig at du informerer oss om barnet du venter og hvor langt du er på vei allerede når du bestiller time. Da vet vi hvilke hensyn vi må ta og kan tilrettelegge på aller beste måte for deg og mageboeren din.

Du kan bestille time på www.praxisklinikkene.no eller på 22 34 82 00.