Gebiss

Mange som har opplevd å miste en eller flere tenner, opplever å få redusert tyggeevnen på grunn av dette. Heldigvis så finnes det mange gode løsninger der ute og en av dem er å få gebiss.

Vurderer du gebiss?

Hver eneste dag bruker du tennene dine til å tygge maten du spiser og sørge for at maten er klar for fordøying når den kommet ned i magen. Du viser tennene dine når du smiler, og de er en del av deg. Men noen har ikke hatt samme sjansen til å ta godt vare på tennene som andre har. Eller de har hatt problemer med sykdom eller medisiner som har ødelagt tennenes motstandskraft. Det som skjer er at tennene gradvis blir ødelagte og i noen tilfeller må de faktisk trekkes. En del av årsaken til dette er at veldig mange venter for lenge med å få ordentlig hjelp av tannlege være seg på grunn av økonomi eller andre grunner som for eksempel tannlegeskrekk.

Hvorfor gebiss?

Det finnes mange forskjellige løsninger man kan velge om man ønsker å få bygget opp tyggeevnen igjen, for det er gjerne det det handler om. For noen kan det selvfølgelig være forfengelighet også, spesielt om det er tennene som syns når man smiler, som er borte. Det å mangle tenner har i alle år vært sett ned på, det forteller at man har dårlig råd og at man ikke tar vare på seg selv eller tennene. Folk generelt sett bryr seg lite om årsakene til at ting er som de er, de liker gjerne å være raske med å dømme.

Men siden det finnes mange bra løsninger der ute, så er jo spørsmålet hvorfor man skal velge den mer gammeldagse løsningen, nemlig gebiss. Vi har alle en bestemor eller en bestefar, kanskje til og med flere, som har brukt denne løsningen. En av årsakene til at den har vært så populær er at det er en avtagbar løsning, som det er lett å gjøre rent og man finner både hel og delproteser avhengig av hvor mange tenner du faktisk har mistet.

Billig og kjapt

For mange handler det om å få på plass en løsning kjapt, ettersom det kan være slitsomt og man faktisk kan lege mer press på den motsatte siden av kjeven hvor det mangler tenner, ettersom den faktisk må jobbe mer for å tygge maten. Det kan også være en psykisk belastning om man mangler tenner som ville vært veldig synlige, som for eksempel fortennene. Om det er så sjenerende å være uten noen av disse tennene at det går på psyken løs er det viktig å velge en kjapp løsning slik at den psykiske belastningen ikke blir for stor.

Det er ikke uten grunn at pris også er et viktig element. De som er i målgruppen for gebiss og gjerne andre former for implantat og proteser, har gjerne i utgangspunktet veldig laber økonomi. Mange lever gjerne på uføretrygd eller andre former for ytelser fra NAV, gjerne de er minstepensjonister. Da gjelder det å finne gode løsninger til priser som de kan leve med, slik at de faktisk får gjort det de må gjøre med tennene.

Selve prosessen

Det første man må gjøre er å renske opp i alt som behøves å renskes opp i. Man må fjerne rester av ødelagte tenner, fjerne ødelagte tenner og det er en fordel å sørge for at munnhulen er så frisk som overhode mulig. Når man skal bruke gebiss så er også munnhygiene og det å ta vare på gebisset veldig viktig. Det er ekstra viktig i begynnelsen fordi man kan få gnagsår av gebisset og det kan komme bakterier i disse som skaper betennelse. Det er også mer vanlig med soppinfeksjon i munnhulen når man bruker gebiss.

Om du har trukket tenner for å starte denne prosessen, så kan det ta litt lengre tid ettersom sårene må heles. Da kan det være nødvendig med en midlertidig protese imellomtiden. Det tannlegen så gjør er å ta et avtrykk av dine gummer og de tenner som eventuelt står igjen i munnen. Basert på de avtrykkene så vil det blir laget et gebiss som er tilpasset deg og din munnhule så godt som det er mulig. Så vil tannlegen hjelpe deg med å tilpasse protesen enda mer, mens den er inne i munnen din. På den måten kan dere forhindre at det blir gnisninger mellom tenner på protesen og tenner oppe eller nede, slik at det blir mest mulig behagelig for deg.

Ta kontakt

Vurderer du å begynne med gebiss? La våre tannleger i Oslo sentrum, Ullevål eller Asker hjelpe deg med avgjørelsen.

Bestill en time hos en av våre klinikker i dag for en god tannlegeopplevelse og god tannhelse i årene som kommer.