Støtteordninger

Det er ingen tvil om at det å gå til tannlege kan bli en dyr opplevelse, særlig om man har litt som må fikses. Heldigvis finnes det gode støtteordninger hos HELFO, vi gir deg en liten oversikt.

Gode støtteordninger

Den beste måten for oss alle til å spare penger på tannlege er faktisk å jobbe forebyggende for at tennene skal holde seg sunne og friske. Foruten å pusse tennene to ganger daglig, bruke tanntråd, tannskyld og andre ting som kan holde tennene friske, er det faktisk viktig å gå til tannlege eller tannpleier en gang i året for å sjekke at alt er som det skal være. Er det for eksempel noen begynnende hull kan tannlegen få fikset dette før det går så langt at du trenger rotfylling eller i det verste fall må trekke tenner. For det er disse tingene som er dyre, de litt større inngrepene som for eksempel en rotfylling, trekke tenner, sette på kroner og lignende.

Det gule heftet

Det gule heftet er en samling av regelverk og takster for folketrygdens stønad til dekning av utgifter til tannbehandling, utgitt av Helse- og omsorgsdepartementet og revideres hvert år ved årsskiftet. For at du som pasient skal kunne kvalifisere til dekning i henhold til det gule heftet er det viktig at du, din lege og tannlegen din kan dokumentere eventuelle tilstander som skulle gi rett på stønad til tannbehandling fra folketrygden.

I hovedsak er det 15 forskjellige tilstander som kan gi deg stønad til tannbehandling fra folketrygden.

 • Tilstand 1: Sjelden medisinsk tilstand.
 • Tilstand 2: Leppe-kjeve-ganespalte
 • Tilstand 3: Svulster i munnhulen tilgrensende vev eller i hoderegion for øvrig.
 • Tilstand 4: Infeksjonsforebyggende tannbehandling ved særlige medisinske tilstander.
 • Tilstand 5: Sykdommer og anomalier i munn og kjeve som trenger tann- og kjevekirurgisk behandling.
 • Tilstand 6: Periodontitt
 • Tilstand 7: Tannutviklingsforstyrrelser, medfødte tilstander.
 • Tilstand 8: Bittanomalier som fører til behov for tannregulering eller kjeveortopedi.
 • Tilstand 9: Patologisk tap av tannsubstans ved attrisjon/erosjon.
 • Tilstand 10: Hyposalivasjon (munntørrhet)
 • Tilstand 11: Allergiske reaksjoner mot tannrestaureringsmaterialer i munnhule eller på hud.
 • Tilstand 12: Tannskade ved godkjent yrkesskade
 • Tilstand 13: Tannskade ved fritidsulykke
 • Tilstand 14: Sterk nedsatt evne til egenomsorg ved varig sykdom eller ved varig nedsatt funksjonsevne.
 • Tilstand 15: Helt eller delvis tanntap, uten egne tenner i underkjeven.

For nærmere definisjoner på hva som går under de forskjellige tilstandene kan du sjekke det gule heftet på nettet via våre linker. Be tannlegen din om å se om det er noen av de 15 tilstandene som kan gi deg lavere tannlegeregning, slik at du får gjort det du har behov for å gjøre.

Les mer om det gule heftet hos HELFO her.

Frikort for helsetjenester: Egenandelstak 2

I noen tilfeller av disse 15 tilstandene kan du få dekket alt, eller store deler av det arbeidet du trenger å få gjort med tennene. Men noen ganger kan det være du må betale deler at utgiftene selv. Men i henhold til disse 15 tilstandene og Systematisk behandling av periodontitt og periimplantitt, betaler du bare egenandeler opp til 1990,- som er grensen for frikort med egenandelstak 2.
Lurer du på mer om dette kan du laste ned og lese denne brosjyren fra Helfo her.

Når prisen er et hinder

Mange syns tannlege er dyrt, og mange har gjerne problemer med å få betalt de grunnleggende undersøkelsene og ikke minst arbeidet. For mange er til og med egenandelstak 2 alt for mye penger. Dette er mennesker som har falt utenfor i samfunnet og for dem blir ofte tenner helt eller delvis nedprioritert. Enten på grunn av manglende evne til å ta vare på seg selv på grunn av psykiske lidelser eller rusproblematikk.

Da er det viktig å være klar over at man kan få dekket første undersøkelsen og kanskje også hele eller deler av tannbehandlingen via NAV sosial. Har du en saksbehandler eller et behandlingsteam som følger deg opp så bør du ta opp problemstillingen med dem og gjerne også henvise til Det gule heftet, hvis det er slik at de faktisk ikke har hørt om disse mulighetene til å få reduserte utgifter til behandling.

Mange av de som går inn under paragraf 5, har gjerne sykdommer som fører til skader på tennene, går på medisiner som kan påvirke munnhule, tannkjøtt og tenner eller går på rusmidler som også kan ødelegge tenner. Men ettersom hverken de eller behandlere vet om Det gule heftet, blir det til at de ikke kommer seg til tannlegen før det er for sent å redde tennene og mange av dem risikerer å få fjernet tenner av den årsak. Sett deg inn i dine rettigheter og spar penger.

Ta kontakt

Trenger du en tur til tannlegen? Praxisklinikkene leverer tannlegundersøkelser hos Praxisklinikkene i Oslo sentrum, Ullevål eller Asker. Bestill en time i dag for rask konsultasjon og god behandling!