Tannerstatning

Tannerstatning er nødvendig dersom tennene er påført skade over lengre tid og har blitt ødelagt eller hvis det mangler tenner. Tannerstatning kommer i ulike varianter, alt ifra krone, bro og proteser.

Krone

Krone er en type tannerstaning som benyttes der tannen er så ødelagt at hele den synlige delen av tannen må erstattes. Oftest benyttes porselen med et indre metallskikt basert på gull. Kroner i hel porselen brukes i en viss utstrekning.

Fremgangsmåte:

  1. Tannlegen må først fjerne ødelagt tannsubstans og forme tannen så den kan gi feste for en krone. Det tas avstøpninger av den preparerte tannen, nabotennene og motstående kjeve for å sikre perfekt passform av kronen. Tannen blir dekket av en midlertidig substans som skal beskytte behandlingsflaten i de dagene det tar å lage den permanente kronen.
  2. Kronen blir laget ferdig på et tannteknisk laboratorium på basis av avstøpningene i løpet av noen dager og
  3. Kronen limes/sementeres så på plass av tannlegen.

Viktig: En krone er som regel en meget sterk og holdbar tannerstatning, men krever allikevel et visst vedlikehold. En krone er kostbar, men allikevel kostnadseffektiv på grunn av overlegen holdbarhet. Kronen i seg selv er oftest nesten uslitelig, men det svake punkt er overgangen til tannroten, der kronen kan undermineres av tannråte. Det er viktig at dette oppdages og behandles tidlig. Følg derfor de anbefalinger som tannlegen gir om kontroll.

Tenner som har blitt misfargede etter rotfylling kan tannlegen bleke fra innsiden . Tannlegen legger da blekemiddel inne i tannen og skifter denne inntil ønsket effekt er oppnådd. Behandlingen er smertefri.

Proteser

Proteser er den tradisjonelle tannerstatning for manglende tenner.

En vanlig protese er bygget opp av en basis av tannkjøttfarget plast som formes etter en avstøpning av kjeven/ganen. På denne basisen monteres plast eller porselenstenner.

En har stor frihet til å velge utseende av en protese, men mange foretrekker å etterligne det originale tannsettet og bruker bilder eller gamle avstøpninger som utgangsform.

Protesen holdes primært på plass av god passform, evt med tillegg av en tyktflytende masse. Dersom en fortsatt har tenner festes protesen med stål- eller plastbøyler til tilstøtende tenner.

Metoden kan erstatte alt fra enkelttenner til hele tannsett.

Fordelen er lav pris, god holdbarhet og for mange akseptabel funksjon.

Ulempene er markerte. En protese gir an viss tyggefuksjon, men mange opplever protesen som et fremmedlegme i munnen. Opplevelse av mat blir endret (smak, temperatur og konsistens) ved at deler av munnhulen er dekket av et fremmed materiale.

Mange opplever at talen endres. Ved en godt tilpasset protese er dette imidlertid et forbigående problem

Et tilbakevendende problem er at protesen kan løsne. Dette problemet har en sammensatt årsak. Kjevens naturlige form har blant annet sammenheng med den punktvise belastning normale tenne gir kjevebenet. En protese har ikke kontant med kjevebenet og dermed endres kjeven gradvis. Over år vil kjevebenet bli tilbakedannet, minske i høyden og bli mindre markert. En protese vil gradvis få dårligere passform og vil få dårligere feste. Før eller senere må en protese bygges om, eventuelt lages helt påny når passformen er blitt for dårlig.

En protese krever god hygiene i form av renhold av protesen selv og av munnhulen fordi munnhulens naturlige mekansimer for dette ikke virker med et stort fremmedlegme i munnen.

En protese kan ha et helt naturtro utseende rent kosmetisk. Protesebærere vil imidlertid ofte kunne ha fakter og grimaser som er karakteristiske, spesielt når protesen har dårlig tilpasning. La tennlegen bygge om protesen om du merker tendenser til dette.

Bro

Oppleves svært likt som det å ha egne tenner. Det er en type tannerstatning som benyttes der en eller flere tenner mangler. Det må være en tann (eller implantat) som kan tjene som brukbart feste på hver side av det tannløse partiet. Selve broen består av keramisk materiale (ofte porselen) med en metallkjerne (oftest gullbasert).

Fremgangsmåte:

1. Tannlegen former tennene som grenser til det tannløse partiet slik at de egner seg som feste for broen. Deretter tas avstøpninger av hver kjeve, som sendes til et tannteknisk laboratorium. Arbeidsflaten blir dekket av en beskyttende midlertidig fylling eller plasttann.

2. Broen blir laget ferdig i løpet av få dager på et tannteknisk laboratorium.

3. Broen limes/sementeres til de preparerte festene av tannlegen.

VIKTIG: En bro er som regel en meget sterk og holdbar tannerstatning, men krever allikevel et visst vedlikehold. En bro er en kostbar løsning. Men den blir likevel ofte foretrukket fordi den har god holdbarhet, og fordi alternativet er enten protese eller tannløshet. En bro gir et kosmetisk meget bra resultat, og oppleves svært nær det å ha egne tenner. Broen i seg selv er oftest nesten uslitelig, men det svake punkt er overgangen til tannroten der broen er festet, der broen kan undermineres av tannråte. Det er viktig at dette oppdages og behandles tidlig. Følg derfor de anbefalinger som tannlegen gir om kontroll og vedlikeholdsrutiner.

Vi utfører tannerstatning hos Praxisklinikkene i Oslo sentrum, Ullevål eller Asker. Bestill en time i dag for rask konsultasjon og god behandling!