Tannskader

Ved tannskader er det utrolig viktig å komme seg til tannlege med en gang for å unngå at problemet blir større.

Tannskader

I utgangspunktet rammer tannskader flest barn, men også voksne kan oppleve tannskader, da som resultat av ytre påvirkning som fall, ulykker eller vold. Det kan også være så enkelt som at man tygger forkjært. Tanna består av tre forskjellige lag som alle har sin funksjon. Emaljen som er det ytre laget på tanna, er et hardt belegg som beskytter tannens krone slik at den ikke skades. Selve hovedstrukturen i tanna er laget av et stoff som heter dentin. Blodårene og nervene som kommer fra kjeven og inn i tanna kalles for pulpa. Selve roten er festet til kjevebeinet ved et festebånd som kalles det periodontale ligament.

Tannskadene deles gjerne inn i fire forskjellige kategorier.

Tannbrudd

Når vi snakker om brudd på tannen kan det være bare i emaljen og/eller en del av dentinet eller vi kan snakke om hel blottlegging av pulpa, altså at området rundt roten er blottlagt eventuelt at deler av roten er ødelagt. Den siste typen hvor pulpa blottlegges kan være ekstremt smertefull og det er nødvendig å komme seg rett til tannlegen av flere årsaker. For det første er det snakk om sterke smerter. For det andre er det lett å få betennelser og infeksjoner i dette området om det er blottlagt så bakterier får komme til.

Det kan trenges en omfattende behandling avhengig av hvor dypt tannbruddet er og hvorvidt det er brudd på selve roten også. De fleste tilfeller holder det med rotfylling og krone men i noen tilfeller kan det være helt avgjørende å få fjernet selve tanna. Om du har brukket av deler av tannen er det viktig å oppbevare den fuktig slik at den kan festes tilbake.

Løsning av tann

De fleste barn opplever jo løse tenner, gjerne i forbindelse med at melketennene løsner og trekkes for å gi plass til de permanente tennene. Men i noen tilfeller kan det være mulig at tenner løsner også hos voksne. Voksne som har fått en løs tann bør komme seg til tannlegen umiddelbart for å få fikset tanna. Den løse tanna kan fikses ved at tannlegen fester den og i noen tilfeller må det gis rotkanalbehandling for å sikre at tannen ikke skal bli løs igjen eller bli mer ødelagt. Løse tenner hos voksne kan komme av mange ting, men det kan for eksempel dreie seg om sykdommer i tannkjøttet eller at man har fått en form for slag mot munnen som har påvirket tennene.

Innslåing av tann

Når tanna er trykket ned eller opp i kjevebeinet sier vi at tannen er innslått. Årsakene til dette kan for eksempel være et fall der ansiktet har truffet bakken, et kraftig slag mot ansiktet eller andre former for ulykker. Hvis det dreier seg om melketenner bør tannlegen oppsøkes for å følge med på om tanna kommer ut selv eller om tannlegen må fikse det. For voksne og de permanente tennene så kommer man ikke utenom et besøk hos tannlegen ettersom tanna og kjevepartiet kan ha blitt skadet, så trenger man å se om tannen kommer ut av seg selv. Det kan være nødvendig med rotkanalbehandling, avhengig av hvor skadet selve tannen er.

Mistet tann

Har barnet mistet en melketann er det ikke noe vits i å oppsøke tannlegen, det er helt normalt. Men det kan faktisk skje at voksne også mister tenner og da er det straks litt mer alvorlig og man må komme seg til tannlegen med en eneste gang. Men hva gjør du hvis du plutselig mister en tann? Hvis du mister en av tennene dine bør du skylde den i kaldt vann så fort som mulig og sette den rett på plass og så ta kontakt med tannlegen. Det er veldig viktig at du ikke prøver å rense roten ved å gni på den ettersom tannlegen skal forsøke å sette inn den eksakte tannen på den plassen hvor den har ramlet ut og det er viktig at festebåndene er på tannen enda.

Får du ikke til å sette tannen inn etter den falt ut så bør du allikevel ha den i munnen til du har fått kommet deg i tannlegestolen. Tannlegen vil så bruke saltvann til å skylle tanna før den settes inn igjen. Ettersom munnen stadig er utsatt for bakterier gjennom luften vi puster, drikke og maten vi spiser, så er det viktig med antibiotikakur for å forhindre at området rundt tannen blir infisert. Om du ikke har tatt stivkrampesprøyte på mer enn 5 år er det viktig å få tatt den også.

Det finnes støtteordninger!

I de fleste tilfeller hvor det er snakk om tannskader så er det akutt og man må komme seg til tannlegen så fort som mulig for å unngå at skaden blir verre og at det kommer infeksjoner i områdene rundt tannen. Mange er allikevel redde for å gå til tannlegen ettersom de vet det kommer til å koste dyrt. Heldigvis så er en del tannskader også omfattet av Det gule heftet slik at det er muligheter for å få store refusjoner på det arbeidet som må gjøres. I de fleste tilfeller så er det også slik at man ikke trenger betale mer enn opp til egenandelstaket på 1990,- og at resten da dekkes av Helfo.

En av sykdommene som trekkes frem i paragraf 5, er periodontitt som er en betennelse i tannkjøttet hvor støttevev og beinvev rundt tennene forsvinner og lager lommer rundt tennene hvor bakterier kan samle seg. I alvorlige tilfeller er det vanlig at tennene kan løsne og i verste fall falle ut. Dette er også en sykdom som kan føre med seg en del smerter og ubehag som igjen kan påvirke hva og om man spiser og drikker. Går det veldig lenge uten behandling så kan man risikere at betennelsene faktisk også setter seg i kjevebeinet og det etter hvert vil kreve større inngrep som operasjoner for å få bukt med infeksjonene som har satt seg både i tannkjøtt og kjevebein.

Les mer om støtteordninger her.

Ta kontakt

Ved tannskader som brukket eller skall av tann anbefaler vi å ta kontakt med en av våre klinikker i Oslo sentrum, Ullevål eller Asker umiddelbart for en rask og smertefri tannbehandling for å rette opp i tannskaden før den utvikles til hull eller andre problemer.

Vi behandler pasienter med tannskader hos Praxisklinikkene i Oslo sentrum, Ullevål eller Asker. Bestill en time i dag for rask konsultasjon og god behandling!