Tannstein

Er du veldig plaget med tannstein er det mange ting du kan gjøre selv, men overlatt helst fjerningen av tannstein til profesjonelle.

Fjerning av tannstein

Er du en av de som alltid får litt sjokk når du kommer til tannlegen eller tannpleieren og de er veldig opphengt i tannstein og belegg? Kanskje er du der så sjelden at du ikke en gang vet hva som skjer når du skal dit? Tannstein er noe de fleste av oss opplever i en eller annen grad. Det er en ting det hele avhenger av og det er hvorvidt du har god munnhygiene. Men hva ligger egentlig i det å ha god munnhygiene? Er det nok å pusse to ganger til dagen eller må det mer til?

Ta grep selv

Det å ha tannstein kan føre til mye, blant annet er det lettere å få misfargede tenner. Du kan oppleve at tennene blir løse eller du kan rett og slett få tannkjøttsbetennelse. Overser du allikevel disse tingene lenge nok risikerer du faktisk å miste tenner. Så her gjelder det å ta grep selv, og det er i grunn såre enkelt. Du kan begynne med å pusse tennene ordentlig to ganger til dagen. Bruk gjerne også tanntråd for å få fjernet det som tannbørsten ikke får til å fjerne. Spesielt gjelder det de bakerste jekslene som gjerne er vanskelige å komme til og det er trangt mellom dem. Har du strenger finnes det spesielle hjelpemidler du kan benytte for å komme til bak og under.

På enkelte apotek kan du også få kjøpt sett som kan brukes til å fjerne tannstein. Har du veldig myk tannstein og lite av den, kan jo dette være et alternativ om du føler selv du behersker teknikken og klarer å gjøre det uten å skade tennene. Men bruk av dette kan også gi litt falsk trygghet om du egentlig ikke helt behersker å få vekk all tannsteinen, men tror du gjør det. Sørg for at du alltid har en tur til tannpleier i løpet av året, slik at du får fjernet tannstein ordentlig minst en gang.

Fjerning av tannstein

Det å få fjernet tannstein hos tannpleier eller tannlege trenger ikke være så mye hokus pokus. Har du tannstein som er myk og ny er det over ganske kjapt og det gjør ikke noe særlig vondt heller. Dette er gjerne resultatet om du tar godt vare på tennene dine men allikevel ikke klarer å bli helt kvitt alt av belegg, men du går jevnlig til tannpleier og får sjekket tennene og eventuelt får fjernet belegg.

Men i noen tilfeller kan belegget og tannsteinen ha satt seg skikkelig godt på tennene. Tannsteinen vokser også ettersom man gjerne ikke får fjernet alt av plakk rundt eller på selve tannsteinen. Det er jo gjerne en grunn til at den er der i utgangspunktet. Det man da gjerne opplever er at tannkjøttet blir betent og det blir også veldig sårt og blør lett. Da kan det også gjøre litt mer vondt å få fjernet tannsteinen ettersom den sitter helt nede mot tannkjøttet og tannlegen må under for å skrape opp.

Ikke hold deg borte av redsel

Er du redd for å oppleve smerter, eller har du tannlegeskrekk kan du snakke med tannlegen om dette, og få bedøvelse slik at du opplever minst mulig smerter. Mange velger å bare pine seg gjennom smertene hos tannlegen enten det nå er fordi man er redd for sprøyta man bedøves med eller man bare vil ut derfra fortest mulig. Dette fungerer gjerne mot sin hensikt ettersom man kan utvikle tannlegeskrekk eller bare ubevisst holder seg langt unna tannlegen. Da ender man gjerne opp med masse plakk, tannstein og etterhvert en del ødelagte tenner. Det blir faktisk enda mer ”smertefullt” å fikse opp i, og tar lengre tid i tannlegestolen enn disse enkle og kjappe fjerningene av tannstein og reparasjon av småhull en gang i året. Så med andre ord fungerer det fullstendig mot sin hensikt.

For de fleste betyr tenner en god del og er en viktig del av selvbildet vårt. Tar man ikke vare på dem og man opplever at tennene blir veldig misfargede eller ødelagte og faller ut eller må trekkes, så opplever mange å få problemer med sitt selvbilde. For hva er noe av det første folk ser når de ser deg? Det er smilet du har når du presenterer deg og sier navnet ditt.

Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker å ta en kjapp kontroll av dine tenner, samt fjerne tannsteinen om du har det.