Trekke visdomstenner

Noen ganger er det sånn at man har ikke fått gjort det som trengs hos tannlegen, og visdomstennene eller andre tenner rett og slett har råtnet eller dødt. Har du visdomstenner eller andre tenner som må ut?

Må du trekke visdomstenner eller andre tenner?

Noen ganger er det sånn at man ikke får kommet seg til tannlegen av forskjellige årsaker. Det kan være man er redd for å gå dit, eller at man rett og slett ikke har råd til det. Det finnes mange støtteordninger der ute, men det er ikke lett å finne frem i jungelen som kalles HELFO og det er ikke alle tannleger som er like flinke til å gi informasjon om disse tingene. Som pasient er det lurt å sette seg inn i det som kalles det gule heftet som er HELFO sin oversikt over pasienters rettigheter i forbindelse med behandling hos tannlegen.

Det å trekke visdomstenner er i utgangspunktet ikke noen stor prosedyre, med mindre man har alvorlige problemer med tannråte eller tenner som har knust i munnhulen som resultat av at de har dødd. Da kan prosedyren være mer komplisert og dermed også dyrere. Altså bare enda et argument for at du bør komme deg til tannlegen med en gang du opplever symptomer på at noe er galt.

Smertefri behandling

Det er lenge siden den tiden man måtte ta seg noen runder whiskey før man gikk for å trekke en tann. I dag er det uendelig mange måter de kan hjelpe deg slik at du får smertefri behandling og en relativt god opplevelse av tannlegebesøket. Spør tannlegen din om de forskjellige metodene som er mulige og se hvilke alternativer som du syns er best. Foretrekker du lystgass, lokal bedøvelse eller rett og slett narkose? Det finnes også hardhauser som nekter å ta noen form for bedøvelse og lider seg gjennom besøket. Men det er gjerne også de som venter ekstra lenge til neste besøk hos tannlegen.

Snakk sammen med din tannlege og finn ut hvordan de kan gjøre besøket så kjedelig som overhode mulig, slik at du ikke bare for gjort det du må der og da, men slik at du klarer å følge opp videre etter behandling. Har man trukket tenner, har man kanskje også planer om å gjøre noen endringer i munnhulen, for eksempel sette inn bro eller implantat. Da er det viktig at du går hos en tannlege som du stoler på og som du ikke frykter å returnere til. Det er også viktig at dere legger opp en plan sammen slik at tannlegebesøkene blir forutsigbare. Det er også spesielt viktig å følge opp den generelle tannhelsen etter du har trukket tenner ettersom det kan dukke opp problemer i etterkant.

Les mer om vår smertefrie tannlegebehandling her!

Når visdomstannen er trukket

Avhengig av hvilken bedøvelse du har valgt, får du litt nummenhet i tungen, leppene og kinn på den siden hvor visdomstannen er trukket. Du vil få utlevert bomullsputer som du skal legge der tanna er fjernet, og de skal være der i minst 30 minutt for å stoppe blødningen etter at tanna er trukket. I denne perioden er det veldig lett å tygge på innsiden av kinnene og leppa, men det forsvinner når bedøvelsen går ut. Det kan kjennes rart ut der tanna er trukket, og fristelsen er nok stor til å røre borti der med tunga. Dette bør du unngå ettersom det faktisk kan få bakterier ned i såret.

Det er også en del andre ting man bør holde seg unna etter man har vært hos tannlegen og trukket en tann. Alt som øker blodstrømmingen gjennom kroppen, som for eksempel fysisk aktivitet eller badstue. Dette fordi det øker sjansen for blødninger der tannen er trukket. Hvis du vil sikre at helningsprosessen går som den skal, bør du også holde deg unna røyk ettersom nikotin ødelegger denne helningsprosessen og øker risiko for komplikasjoner.

I opp til 5% av tilfellene der man har trukket visdomstenner, kan man utvikle noe som heter tørr munnhule, som er en veldig vond betennelse som kan sette seg i underkjeven eller overkjeven etter at visdomstannen er trukket. Dette skjer når den proppen med blod som løsner der visdomstannen ble trukket, og da før såret er grodd ferdig. Dette fører til at du får smerter i nervene og det sprer seg gjerne til den siden av ansiktet som såret er.

Kontakt oss

Vi i Praxisklinikken er opptatt av at du skal få et godt forhold til din tannlege og at dine besøk blir så behagelige som mulig.

Trenger du en undersøkelse av dine visdomstenner? Ta kontakt med våre tannlegeklinikker i Oslo sentrum, Ullevål eller Asker for å høre hva vi kan gjøre for nettopp deg.