Tannlegeskrekk

Det banket på døra. Som ved et trylleslag ble det helt stille i rommet. Den lyden kunne bare bety to ting; Rektor – eller tannlegen. Og ingen husket hvor langt vi hadde kommet i alfabetet siden forrige uke.

Tannlegeskrekk er ingen spøk.

Gode tannleger hjelper mot tannlegeskrekk

Husker du følelsen? Følelsen av å bli lammet av tannlegeskrekk? All verdens ringer med fargerike plaststener, ballonger eller reflekser kunne ikke veie opp for den snikende og lammende engstelsen som tok plass i kroppen. Magen som bare sank når navnet ditt ble ropt opp. Den lange turen gjennom korridorene og ned trappa. Rett bak den hvitkledde som luktet stramt av noe du ikke helt kunne sette fingeren på. Rett bak de faste skrittene.

For noen av oss gjaller helseskoa til damen foran oss som tunge slag mot store klokker. Tårene renner lenge før man når frem til det forhatte venterommet og hjertet hamrer så hardt at det er umulig å gjenvinne kontroll over pusten. Hendene skjelver og stemmen bærer ikke frem med fornavn en gang. Tannlegeskrekk kan være med deg gjennom hele livet. Og den kan ta mange former…

Tannlegeskrekk er ganske vanlig

Men en ting er helt sikkert; om du kjenner deg igjen i ordene over er du slettes ikke alene. Mellom 5-20% av alle nordmenn lider av tannlegeskrekk – eller tannbehandlingsskrekk som det også kalles. For de aller fleste av oss blir heldigvis ikke livredde av selve tannlegen. Det hun skal gjøre derimot!

Enkelte vet nøyaktig hva de er redd for; å miste kontroll. Å la seg, helt forsvarsløst, senke ned i tilnærmet liggende stilling mens et annet menneske tar på deg en smekke og stikker fingrene sine inn i munnen din. Du har ingen ting du skulle sagt. Du er helt overgitt til tannlegens makt og kompetanse. Er du heldig har tannlegen forståelse for din tannlegeskrekk. Er du uheldig ber han deg om å ta deg sammen.

Andre er livredde for smerter. Blir panikkslagne av tanke på sprøyter. Og noen kan ikke si helt sikkert hva det er, men angsten sitter som støpt og livet faller ikke til ro før det har gått minst en uke fra innkallingen har kommet. Før det igjen blir et mareritt ca en uke før man skal inn.

Heldigvis fokuseres det mer og mer på tannlegeskrekk, både blant etablerte tannleger og studenter. Og det finnes hjelp. Både medikamel og mer mestringsbasert. Hos tannlegene på Praxisklinikkene vil du kunne møte flere ulike tilnærminger til din angst, avhengig av hva du er mest redd for.

Ikke vær redd for å be om hjelp tidlig i behandlingen dersom du føler at det er helt uholdbart å fortsette.

Redd for å miste kontroll

Dersom tannlegeskrekk handler om kontroll, og frykten for å miste denne, jobber tannlegen tett med deg under hele konsultasjonen. Å skape tillit og gi tilstrekkelig informasjon om hva som blir gjort, i god tid før det blir gjort, vil gjøre timen forutsigbar for pasienten.

Som tannlege Linn-Kjersti sa; «Jeg ser jo øynene dine, jeg ser hvordan du har det!»

Redsel for smerte

Dersom det er smerte, og kanskje spesielt sprøyter, man er redd for, jobber man ofte med en trappetrinnsmodell. Man kan bruke flere timer for å komme til målet; se på sprøyten, føre den mot munnen, stikke uten å sprøyte inn noe – og så til slutt, etter flere konsultasjoner, kommer man i mål og får satt bedøvelsen og utført nødvendig behandling.

Beroligende medikamenter

For mange virker det fristende å be om narkose, og for noen ytterst få er dette den eneste løsningen. Det finnes selvsagt en risiko ved å legges i narkose, men om dette er nødvendig vil det bli brukt.

Dog er det langt vanligere med beroligende medikamenter av litt mer beskjeden art. Dersom man benytter f.eks. valium, rohypnol eller lystgass vil pasienten ikke bare kunne komme seg gjennom behandlingen på en grei måte, men også oppleve en mestringsfølelse i etterkant som kan gjøre det enklere å komme tilbake neste gang man blir kalt inn.

Hva kan du gjøre selv?

Å ha tannlegeskrekk er ikke noe tøys. Og heldigvis blir flere og flere tannleger skikkelig gode på å håndtere denne irrasjonelle, men høyst reelle angsten. Som pasient kan du gjøre det enda enklere for din behandler å gi deg den hjelpen du trenger, her er noen tips til hva du kan gjøre;

  • Gi klart uttrykk for at du er redd. Gjerne allerede når du bestiller time eller ankommer tannlegekontoret.
  • Ikke vær redd for å be om hjelp tidlig i behandlingen dersom du føler at det er helt uholdbart å fortsette.
  • Vær ærlig overfor deg selv og den som skal behandle deg; klarer du ikke sette deg i stolen, så klarer du ikke det. Da kan man heller prøve en annen dag.
  • Takk ja til innkalling hvert år. Du kan også be om at tannlegekontoret ringer deg på forhånd slik at ikke innkallingen bare plutselig ligger i postkassa.
  • Dersom du kjenner at du trenger ekstra hjelp for å klare å komme deg gjennom timen, gi beskjed om dette allerede når du får time.

For timebestilling gå inn på www.praxisklinikkene.no 

Skrevet av Janne Aalborg Reitevold